Изображение на начална страница на курса

Правото на личен интегритет, което включва правото на защита на физическата и психическата цялост на едно лице, съставлява важен аспект на биоетиката. Биоетиката е свързана със защитата на правата на човека в сферата на биологията и медицината – две области на познанието, които отбелязват значителен напредък през последните десетилетия. Нарастналите възможности за контрол над продължителността на човешкия живот пораждат и редица предизвикателства, свързани със защитата на основните права на индивида.

Обучението на програма „HELP в 28”, посветено на правото на личен интегритет представя посочената тема по интерактивен начин, като разглежда синергиите (взаимодействията) и различията между Хартата на основните права на ЕС, Европейската конвенция за защита правата на човека и Конвенцията за правата на човека и биомедицината (нар. още „Конвенцията от Овиедо”). Курсът включва и обстоен и аналитичен преглед на практиката на Европейския съд по правата на човека и Съда на ЕС, като очертава и констатираните от посочените съдилища проблеми, свързани със защитата на основните права в разглежданата област, като например извършването на медицински интервенции или отстраняването на органи без предварително изразено съгласие от страна на пациента, медицински асистираната репродукция, както и ситуации, свързани с прекъсване на живота.

По-конкретно обучението се състои от два по-обширни учебни модула:

  • Първият модул включва общо представяне на правото на личен интегритет, което традиционно се разглежда в светлината на правото на личен живот и забраната на изтезанията;
  • Вторият модул разглежда правото на личен интегритет от гледна точка на медицината и биологията.

Разглежданото дистанционно обучение ще бъде проведено пилотно в рамките на програма “HELP в 28” в 4 държави членки на ЕС, в това число Белгия, Италия, Полша и Франция.

За да преценим дали темата представлява интерес за Вас и бихте искали да бъде адаптирана на български език, Ви молим, след като се запознаете с материалите, да попълните тази обратна връзка. 

Последно модифициране: сряда, 6 юли 2016, 09:24