Изображение на начална страница на курса

Расизмът и ксенофобията са широко разпространен проблем в Европа в наши дни, като антиимигрантските нагласи също нарастват значително. Лицата, принадлежащи към групата на ЛГБТИ и към другите уязвими социални групи продължават да се сблъскват с дискриминация, насилие и изолация навсякъде в Европа.

Обучението на програма „HELP в 28”, посветено на расизма, ксенофобията, хомофобията и трансфобията представя по интерактивен начин европейското законодателство за недискриминация (както това на Съвета на Европа, така и на Европейския съюз). Курсът е обогатен с впечатляваща по обема си и всеобхватна съдебна практика на Европейския съд по правата на човека, на Съда на Европейския съюз, като включва и решения на Европейския комитет за социални права. Съпроводен е с видео материали и въпроси за проверка на знанията под формата на тестове.

Обучението се състои от четири модула:

  • Ключови понятия
  • Правна рамка
  • Расизъм и ксенофобия
  • Хомофобия и трансфобия

Включената съдебна практика обхваща теми, като: дискриминация по време на наемане на работа или на работното място; дискриминация при получаване на здравни услуги и грижи; престъпленията от омраза, реч на омразата или тормоз на расистки или хомофобски основания; незачитане на личния и семейния живот на ЛГБТИ; юридическо признаване на пола. 

Дистанционното обучение ще бъде проведено пилотно в рамките на програма “HELP в 28” в 4 държави членки на ЕС, в това число Испания, Италия, Франция и Хърватска.

За да преценим дали темата представлява интерес за Вас и бихте искали да бъде адаптирана на български език, Ви молим, след като се запознаете с материалите, да попълните тази обратна връзка.

Последно модифициране: сряда, 6 юли 2016, 09:23