Днес, вследствие на масовото използване на информационни и комуникационни технологии от различни публични и частноправни субекти, лесно можем да станем жертва на нарушения на правилата за защита на личните данни. Затова и по-доброто познаване и разбиране на тези права от страна на юристите, практикуващи в рамките на ЕС, е въпрос от първостепенна важност.

Обучението на програма "HELP в 28", посветено на защитата на личните данни предлага подробна и добре балансирана програма, която представя по интерактивен начин ключовите понятия в разглежданата област, европейската правна система за защита на личните данни (продукт на нормотворческата дейност на СЕ и ЕС), както и относимата практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Съда на ЕС.

Един от основните източници, използвани при разработването на курса е Ръководството за защита на личните данни, изготвено съвместно от Агенцията за основните права на ЕС и Съвета на Европа в сътрудничество с Регистратурата на ЕСПЧ. Обучението е съобразено и с настъпилите промени в законодателството на ЕС през м. април 2016 г.

В рамките на разглежданото обучение юристите, практикуващи в държавите членки на ЕС, ще придобият практически познания за това как да идентифицират (разграничават) допуснатите нарушения в някои специфични области, свързани със защитата на личните данни, както и да налагат адекватни мерки за поправяне на причинените вреди.

Курсът обхваща 10 модула по същество на посочената тема, в това число:

  • Първите три модула съдържат базисни познания в областта на защитата на личните данни и предоставят информация относно правните инструменти за защита, достъпни на европейско ниво (създадени от СЕ и ЕС), ролята на институциите, както и основните понятия и принципи в разглежданата област.
  • Следващите пет учебни модула представят различни тематични области, свързани със защитата на личните данни, в това число: 1) медицински данни; 2) медии (традиционни и нетрадиционни); 3) нови технологии; 4) електронна комуникация и 5) надзор на работното място (от страна на работодателя).
  • Последните два модула са посветени на изпълнението на правото на защита на личните данни.

Разглежданото дистанционно обучение ще бъде проведено пилотно в рамките на програма “HELP в 28”, в сътрудничество с националните обучителни институции на съдебната власт и адвокатурата, в 9 държави членки на ЕС, в това число Австрия, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Обединеното кралство, Полша и Франция.

Видео, представящо обучението

За да преценим дали темата представлява интерес за Вас и бихте искали да бъде адаптирана на български език, Ви молим, след като се запознаете с материалите, да попълните тази обратна връзка.  

Последно модифициране: вторник, 20 септември 2016, 16:11